Slatko putovanje: Gde se krije najlepša čokolada na svetu?

Slatko putovanje: Gde se krije najlepša čokolada na svetu?


Da je čokolada mnogo više od same poslastice najbolje govori trend “slatkih” putovanja. U pitanju su turističke ture na kojima se obilaze isključivo muzeji, prodavnice i fabrike najrazličitijih tipova čokolade.

coko-putovanje-1

Sama čokolada i čokoladni proizvodi karakteristični su za mnoge gradove. Čini se da Evropa prednjači, pa se na mapi “čokoladnih destinacija” nalaze Cirih, Brisel, Turn, Barselona i mnogi drugi.

Švajcarska mlečna čokolada, praline od limuna u Barseloni, bogati italijanski sladoledi, najsočniji njujorški mafini sa čokoladom – sve je i te kako vredno pomena. Ipak, ovaj put izdvajamo destinacije za istinske ljubitelje i poznavaoce ovog najpopularnijeg slatkiša na planeti.

Brisel, Belgija
Za belgijsku čokoladu svaki opis je suvišan. Predlažemo da posetite muzej kakaa i čokolade, gde pored degustacije možete i saznati poneku tajnu za pravljenje ove poslastice. A najživopisnije i najukusnije praline jesu marke Wittamer – “Isabelle” u sebi kriju tamnu čokoladu punjenu marcipanom sa ukusom pistaća, a “Leslie” mlečnu čokoladu sa karamelisanim ananasom. I kada se nađete u Briselu, ne propuštajte čokoladne fontane, sigurno se nećete razočarati.
coko putovanje (2)

Pariz, Francuska
Iako su je, možda, testa i sirevi bacili u drugi plan, čokolada u francuskoj prestonici ipak je nadaleko poznata i poštovana. Bilo da je u pitanju chaud a l’ancienne – topljena čokolada koja se dodaje u mleko, ili pak bogata crna čokolada iz Debauve et Gallais, za koju se smatra da je najbolja francuska tamna čokolada, sigurno je da ćete zaboraviti na kalorije i uživati u savršenstvu ukusa. La Cafeotheque je nezaobilazna tačka za ljubitelje kafe. Ovde ćete okusiti najraznovrsnije napitke koje kombinacija čokolade i kafe može da ponudi. Najslađe suvenire upakovane “kako samo Francuzi mogu” naći ćete u čoko-ateljeima Michel Chaudun ili Jacques Genin.
coko putovanje (3)

Grenada, Karibi
Blistavobele plaže, tirkizno more i čokolada – Grenada je pravi hedonistički raj. Prodavnice lokalnih proizvođača nisu otmene kao evropske, ali garantuju užitak u čistoj čokoladi sa 82% kakaa. Sva čokolada proizvedena na ostrvu organskog je porekla sa lokalnih plantaža. Poseban delikates je čokoladni prah koji se dodaje u napitke, ali i u jela.
coko putovanje (4)

Oahaka, Meksiko
Zar postoji bolje mesto za degustaciju čokolade od njenog rodnog grada? Još 1,100 godina p.n.e. čokolada se pravila na ovim prostorima, pa i ne čudi što neprekidno prožima gradsku istoriju i kulturu. U ulici Mina, najboljoj “ulici slatkiša” na svetu, nalaze se Mayordomo, Guelaguetza i La Soledad – porodične fabrike čokolade veoma cenjene među pravim poznavaocima ove poslastice. Pored toga što imate mogućnost da okusite pravu, tek napravljenu čokoladu, ovde možete posmatrati čitav proces njenog pravljenja, pa čak i naučiti kako čokoladu da koristite u kulinarstvu. Piletina sa avokadom i čokoladom – zašto da ne?
coko putovanje (5)

COMMENTS: